Uncategorized

Vazgeçilmez Ders Çalışma Tekniği: Not Tutma

Etkili bir ders dinlemeden sonra not tutarak çalşın.Not tutarken kendi cümlelerinizi kullanırsanız daha çok akılda kalıcı olur.Öğrendiğiniz konular ile ilgili özetler çıkarın.

Yazarak çalışma konuların kalıcılığını artırır.Yazarak çalışırsanız konuları daha iyi anlarsınız.

——————————————————–

Gördüğünüz taslakta DERS NOTLARI kısmı ile başlamak istiyorum. Burada dersimizi dinlerken hocanın üstüne basarak tekrar ettiği önemli kısımları not alıyoruz.

İkinci olarak ANAHTAR KELİMELER kısmımızda ise dersi dinlerken aldığımız notları okuyoruz ve konunun kilit kelimelerini buluyoruz. Nedir bu kilit kelimeler ? Yapmanız gereken şey sadece baktığınız anda konuyu hatırlayacağınız size çağrışım yapacak önemli kelimeleri bulmak. Amacımız tekrar yapmak istediğiniz zaman sadece bu kelimelere bakarak konuyu zihninize hatırlatmak ve unutmamanızı sağlamak.

Gelelim üçüncü kısıma ÖZET‘e burada sizden beklenilen şey konuyu hiç bilemeyen bir arkadaşınıza anlatacak olsanız nasıl 4-5 cümle ile özetlerseniz öyle yazmanız. Bu da konuyu hatırlamak istediğinizde size yardımcı olacak bir diğer kilit nokta. Ama lütfen dikkat edin burayı uzun tutmamalısınız sadece hatırlamanıza yardımcı olacak bir hatırlatma bu kısım.

 BAŞLIK ve TARİH işin kolay kısmı. Başlık atmanızın sebebi elinizde pek çok konu biriktiğinde karışıklığı önlemek. Tarih ise sıraya dizmek istediğinizde kolaylık sağlamak için.

——————————————————————————————

http://lsc.cornell.edu/notes.html

The Cornell Note-taking System

1. Record: During the lecture, use the note-taking column to record the
lecture using telegraphic sentences.
2. Questions: As soon after class as possible, formulate questions based on
the notes in the right-hand column. Writing questions helps to clarify
meanings, reveal relationships, establish continuity, and strengthen
memory. Also, the writing of questions sets up a perfect stage for exam-studying
later.
3. Recite: Cover the note-taking column with a sheet of paper. Then, looking
at the questions or cue-words in the question and cue column only, say
aloud, in your own words, the answers to the questions, facts, or ideas
indicated by the cue-words.
4. Reflect: Reflect on the material by asking yourself questions, for example:
“What’s the significance of these facts? What principle are they based on?
How can I apply them? How do they fit in with what I already know?
What’s beyond them?
5. Review: Spend at least ten minutes every week reviewing all your previous
notes. If you do, you’ll retain a great deal for current use, as well as, for the
exam.

Adapted from How to Study in College 7/e by Walter Pauk, 2001 Houghton Mifflin Company

pdf of the Cornell Note-taking System

—————————————————————————————————————–

Etkili Not Tutma

Akademisyenin anlattıklarını çalışma anında kafanı karıştırmayacak şekilde bir aktarma tekniğin olmalı. Bilginin kazanılmasından kullanılmasına ve değerlendirilmesine kadar pek çok işlevi içerisinde barındıran not alma tekniklerinden yararlanmak, eğitim sürecinde bireyin gelişimine önemli katkılar sağlayacaktır. Çünkü not alma/tutma, etkili bir anlamlandırma stratejisidir. 

Dinleme ve not alma derste başarılı olmayı sağlayan iki kritik beceridir. Amaçlı ve odaklanmış bir dinleme olmadan doğru notlar almak olanaksızdır. Derste etkin not tutulmazsa öğrenme ve bilgileri saklama becerisi büyük ölçüde azalır. Dünyada eğitim alanında birçok farklı not tutma tekniğinden bahsedilebilir.

Sana, özellikle üniversite yaşamında kullanılan ve yapılan araştırmalarla etkinliği kanıtlanmış bir yöntem olan “Cornell Not Tutma Tekniği” ni öneririm. Nasıl uygulayacağına gelince, kısaca özetleyeyim;

Cornell Not Tutma Tekniği

Cornell not alma tekniği Cornell Üniversitesi öğrencilerinin okuduğunu ve dinlenileni anlama alanlarında başarılarını artırmak üzere Walter Pauk tarafından 1949’da geliştirilmiştir. Teknik, not alınan yaprağın sol tarafına bir çizgi çizilmesi ve geri kalan kısma notların yazılması şeklinde bir düzeni içerir.

Yaprağın sağ tarafına alınan notlar gözden geçirildikten sonra, sol tarafa bu bilgileri temsil eden anahtar kelimeler ya da sözcükler yazılır. Daha sonra notların yazıldığı sağ taraftaki kısım kapatılır ve sol taraftaki anahtar ifadelerden yararlanarak not alınan önemli bilgiler hatırlanmaya çalışılır. Önemli bilgiler kolaylıkla hatırlanıncaya kadar bu işlem sürdürülür. Bu sistem gerçekte notların alınıp kaydedildiği bir sistem değil, daha çok, etkili çalışma için notların organize edildiği rehber bir sistemdir. Bu teknikte kâğıt düzeni aşağıdaki gibidir:

 

Cornell not alma tekniği organize etme ve özetleme açısından etkili bir yapıyı içermektedir.

. Walter Pauk bu not alma sistemini altı adımla özetler: Kaydetme (record), kısaltma (reduce), tekrarlama (recite), yansıtma (reflect), gözden geçirme (review) ve örnekleme (sample)’dir Kaydetme (record): Dinleme sürecinde, önemli olduğuna inanılan herhangi bir bilginin kaydedilmesini ifade eder.

Kısaltma (reduce): Bilgilerin kısaltılırken özetlenmesi ve anahtar kelime/kelime gruplarının hatırlama sütununa listelenmesi aşamasıdır. Bu aşamada önemli olan, notların bireysel ifadelerle alınmasıdır.

Tekrarlama (recite): Sınıfta alınan notların hatırlama sütunundaki anahtar ifadelerden hareketle hatırlanıp hatırlanmadığının kendi kendine test edildiği aşamadır.

Yansıtma (reflect): Dinleme sürecinde anlamlandırılarak kaydedilen bilgilerin bireyin kendi fikirleriyle uyumlu olup olmadığını yansıttığı aşamadır.

Gözden geçirme (review): Öğrenilen bilginin hatırlanması ve güncellenmesinde süreç sonunda hızlı bir şekilde yapılan özünü kavrama aşamasıdır.

Örnekleme (sample): Son aşama olan örnekleme ise öğrenilen bilginin öğrenen tarafından farklı örneklerle desteklenmesini içerir.

Sıralanan bu basamakların tam anlamıyla gerçekleştirilmesi demek, akademik başarının önemli ölçüde artması demektir.

Aktif öğrenme ve eleştirel düşünmeyi de destekleyen Cornell tekniği anlamlandırma sürecinde önemli bir etkiye sahiptir.

Kısacası ana kavram ve fikirleri ortaya koymada basit ve etkili bir sistem olduğunu ifade etmek gerekir. Klasik not alma ile Cornell tekniğini karşılaştıracak olursak

 klasik notların dezavantajlarını:

“Anahtar kelimeler açık değildir.

Hatırlanmaları zordur.

Geniş zaman alırlar.

Beynin yaratıcılığını harekete geçirmezler.” şeklinde ifade edebiliriz.

Oysa Cornell tekniği:

Gözden geçirme ve kaydetmede sistematik bir organizasyon sağlar.

Ana kavramlar ve fikirleri ayırmak için kolay bir formata sahiptir.

Basit ve etkilidir.

Zaman ve çaba harcamayı engeller

İstersen bir dene. Kimbilir belki de işine çok yarayacaktır

———————————————————————————————————

https://www.egitimsistem.com/etkili-not-tutma-teknikleri-51949h.htm

Bir çoğumuz aynı anda hem dinleyip hem de tutamamaktan dolayı bu işe küsmüş ve öğrencilik hayatımızı fotokopi notlarla ders çalışarak geçirmişizdir. Kimimiz defteri düzgün kullanmayı bilmemiştir, bazısının yazısı çok kötüdür. Ama mutlaka sınıfta iyi not tutan, okunaklı yazısı olan ve renkli kalemler arkadaşlarınız olmuştur ve bu kişileri defterleri fotokopiciye düşmüştür. Aslında bazı püf noktaları erken öğrencilik hayatımızda bize öğretilseydi bu sıkıntıları yaşamazdık. Maalesef eğitim sistemimizde göz ardı edilen ama çok önemli bir noktadır not tutmak. Kendi notlarınızı tutmak konuyu daha iyi anlama konusunda sizi her zaman bir adım öne çıkartır. Lafı daha fazla uzatıp vaktinizi harcamadan bakalım bu noktalar neymiş:

  1. Derse/sınıfa vaktinde gelin. Oturun sakinleşin, rahatlayın.
  2. Sınıfta iyi duyup görebileceğiniz bir noktaya oturun. Ayrıca sizi fiziksel olarak rahatsız edecek yerlerden de kaçının, mesela güneş vuran cam kenarı bir sandalye sizi ya uyutur ya pişirir.
  3. Spiralli defter kullanın, hani şu rahatça önü arkası çevrilebilen yazarken baş belası olmayanlardan. Ve tank gibi ağır veya büyük olmasın, rahatça önünü arkasını çevirebilesiniz.
  4. Mutlaka ama mutlaka yeni konuya geçerken boş ve temiz bir sayfadan başlayın, konu başlığı ve tarihi atarak tabi ki.
  5. Mümkünse gelmeden önce bugün ne anlatılacak acaba diye göz ucuyla bir konu başlıklarına bakın, böylece beyninizi uyaracaksınız ve gelecek bilgileri merak içgüdüsüyle sizin bir şey yapmanıza gerek kalmadan daha iyi kavrayacaktır. Eğer 1.adımdaki tavsiyemize uyup sınıfa erken gelebiliyorsanız, 5 dakika bu dediğimizi çok rahatlıkla yapabilirsiniz.
  6. Ders anlatan hocanın ses tonunu veya el hareketlerini değiştirdiği noktalara dikkat etmeye çalışın.
  7. Not alırken tahtada yazanların veya anlatılanların kelimesi kelimesine aynısını yazmaktansa kendi kelimelerinizi kullanmaya çalışın. Arkadaşınıza anlatır gibi basit ama anlayacağınız senli benli cümleler kurmaktan çekinmeyin.
  8. Zamanınız az, bu yüzden her cümleyi paragrafı yazmak yerine anahtar kelimeler kullanın.
  9. Kısaltmalar! Mutlaka ama mutlaka kısaltmalar kullanın, hatta kendi kısaltmalarınızı uydurun. Şahıslara komik isimler verin, uzun isimleri kısaltın, hatta günlük yaşamda kullandığınız argo kelimeleri kullanın 🙂
  10. Kurşun kalemlerle uğraşmak bazen insanı canından bezdirir, hiç uğraşmayın, kırtasiyelerde yazımı çok güzel ve ince uçlu tükenmez kalemler var. Not alırken zaten silgiyle silip düzeltmek gibi bir derdiniz olmamalı, zaten vaktiniz olmaz bunla uğraşmaya. Üstünü çizin kenara not alın, gerekirse up uzun bir okla alt satırlara geçin.
  11. Şekiller kullanın, yükseldi yerine üste bakan ok koyun. önemli yerlere büyük bir ünlüm işareti atın, paragraf açın, yıldızlar koyun, vs.
  12. Ortaokulda defter kontrolü yapıldığı dönemler artık bitti, defteri düzenli tertipli ve ekonomik kullanmaya çalışmayın. Amacınız hızlı olmak ve önemli şeyleri atlamamak. Kendinizi rahat hissettiğiniz büyüklükte ve satır aralığında yazın, rahat olun.
  13. Oldu da dalgınlıkla bir noktayı mı kaçırdınız, boş verin, orada büyük bir boşluk bırakın, kocaman bir paragraf parantezi açın, ya da ne isterseniz. Dersten sonra bir arkadaşınızdan veya hocanızdan rica ederek bu boşluğu doldurun.
  14. Soru sorun! Not tutmaya çalışırken anlamaktan da ödün vermeyin, anlamadığınız net olmayan bir nokta varsa soru sorun. Herkes anladı ben anlamadım, sonra kitaptan bakar anlarım demeyin, asla demeyin.
  15. Not defterinize belirli aralıklarla göz gezdirin. Çayınızı alıp ayaklarınızı uzatıp şöyle bir sayfaları tek tek geçin. A evet böyle bir şey vardı, hımm bu neydi..

Bu tavsiyelerimize mutlaka ama mutlaka kulak verin ve uygulamaya çalışın, unutmayın kimse doğuştan mükemmel yeteneklerle doğmuyor. Başarının bazı kuralları var, her oyunda olduğu gibi, bu kurallar saçma gelse de uygulanmalıdır. Yazılarımızda size anlattıklarımızdan ilginizi çekenlere bir şans verin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *