LGS’de Nasıl Başarılı Olabilirim? Bu soru belki de sınavlar hakkında en çok merak edilen sorudur. Sınavlarda başarılı olmak kişinin bilgi ve becerileri ile ilişkili olduğu gibi aynı zamanda sınavda uygulayacağı sınav teknikleri ile doğrudan ilişkilidir. Bu anlamda LGS taktikleri başlıklı makalemizde, siz öğrencilerimize LGS sınavı süresince uygulayabileceğiniz bir takım önemli sınav teknikleri sunmak istedik.
Sınav Heyecanımı Nasıl Yenebilirim?
Sınav heyecanınızı her konudan yeterince soru çözüp, bolca ve düzenli olarak deneme sınavı yaparak yenebilirsiniz. Bunun için soru bankalarının yanı sıra; sıralı denemeler olan konu tarama testleri şeklindeki, o an anlatılan üniteye kadar olan tüm üniteleri kapsayan denemeleri de belirli zaman aralıklarıyla düzenli olarak çözmek gerekiyor. Bu denemelerde sınav süresine dikkat etmeyi de unutmamak gerekir.
Sınavda Hangi Dersten Başlamalıyım?
LGS’de ilk olarak sözel bölüm uygulanmaktadır. 75 dk. süren ilk oturumun ardından 45 dakika ara verilmekte ve son olarak sayısal bölüm gerçekleştirilmektedir. İkinci oturum olan sayısal bölümün uygulanmasına ise 80 dk.lık süre verilmektedir. Bu sıralama değişmez. Fakat her iki oturumun kendi içinde, istediğiniz dersten soru çözmeye başlayabilirsiniz. Örneğin; fen bilimleri ve matematikten oluşan sayısal bölümde istediğiniz dersten soruları çözmeye başlayabilirsiniz. Burada hangi dersten süreyi daha iyi kullanabiliyorsanız o dersten başlamanız daha iyi olur.
LGS’de Türkçe, matematik ve fen bilimlerinin soruları diğer derslerin sorularının 4 katı kadar değerlidir. Buradan hareketle özellikle sözel bölümü çözerken bölümün katsayı olarak en değerli sorularını içeren Türkçe testinden başlamak gerekir. Herhangi bir dersin sorularını çözerken soruları sırayla ele almanın bazı avantajları vardır. Bunlardan en önemlisi soruların sırayla yapılması durumunda cevap anahtarında kaydırma yapmanın önüne geçilmiş olur.
Bir Soruya Ne Kadar Süre Harcamalıyım?
Her bölüme verilen süreyi soru sayısına bölerek soru başına düşen zaman belirlenebilir. Sözel bölümdeki her bir soruya 1.5 dk. (75/50) sayısalda ise 2 dk.(80/40) düşmektedir. Fakat bunlar ortalama sürelerdir. Yani, öğrenci, soruların bazılarını 1 dk.da çözebilir bazılarını da 3 dk.da çözebilir.
Çözemediğim Soru Olursa Ne Yapmalıyım?
Bu noktada dikkat edilmesi gereken husus şudur: her hangi bir soru ile çok uzun süre uğraşmamak gerekir. Hatta bu soru sizin için çok tanıdık “ben bunu kesinlikle yapabilirim” dediğiniz soru bile olsa sınav esnasında belli bir süre geçtiği halde çözemiyorsanız, o soru üzerinde artık zaman harcamayı bırakın. Soruya bir işaret bırakarak diğer soruya geçin. Soruların tamamını bitirdikten sonra bu işaretlediğiniz soruları tekrar ele alabilirsiniz.
LGS’de Kaç Yanlış Bir Doğruyu Götürür?
- Sınavda 3 yanlış soru 1 doğru soruyu götüreceğinden yapamadığınız sorularda rastgele bir seçenek işaretlemenin zararı olma ihtimali daha yüksektir. Bunun yanı sıra eğer seçeneklerin bir kaçını elemişseniz örneğin, iki seçeneği eleyip sona kalan iki seçenek arasında kalmışsanız bu durumda kalan iki seçenekten herhangi birini işaretlemeyi düşünülebilirsiniz (yine de dikkatli olun derim). Sonuç olarak boş soruların değil de yanlış soruların doğru sorularınızı götüreceğini aklınızdan çıkarmamamız gerekir. Yani yanlış soru, boş sorudan daha çok zarar verir.
LGS’de Nasıl Başarılı Olabilirim? –
Matematik Enstitüsü’nden ALTIN TAVSİYELER
- Her gün en az bir deneme yapın. LGS sınavına hazırlık aşamanızın en azından son 45 gününü seri denemelere ayırmalısınız.
- Denemede çıkan boş ve yanlışların sayısınca telafi programı (yapılamayan her bir sorunun ilgili olduğu ünite için çarpan 8 olacak şekilde) yapın. Örneğin; 1.denemede matematikten boş ve yanlışlarınızın sayısı 6 tane olsun. Bunların toplam 4 üniteden yapıldığını tespit ettiğinizi düşünelim. Aşağıda verilen “MATEMATİK ENSTİTÜSÜ LGS-DENEME TAKİP TABLOSU” na telafisi yapılacak üniteleri yazıp her bir ünite için 8 tane olmak üzere toplam tane soru çözülmelidir. Burada varsa konu eksiği onunda telafisi yapılmalıdır.
- Deneme takip tablosunda her bir deneme altında 6 ders için bloklar var; bu program tüm dersler için yukarıda anlatıldığı gibi yapılmalıdır. Eğer bir denemede herhangi bir dersten tüm sorular doğru yapılmışsa o deneme için o dersten telafi amaçlı soru çözmeye ihtiyaç yoktur.
- Seri deneme sürecinde çalışma gününe deneme yaparak başladığınızı düşünelim. Denemenin ardından analiz yapılarak doğru, yanlış ve boş bırakılan sorular ve ilgili oldukları üniteler tespit edilir. Yaptığınız bu analiz sonuçları aşağı verdiğimiz tabloya yazılır. Daha sonra tabloda verilen ünitelerden belirtilen sayıda soruların çözümüne geçilir. Bu telafi yapıldıktan sonra bir sonraki deneme uygulanmaya başlanır.